Začelo se je! Volišča so odprta, skrinjice čakajo tvoj glas.

Končno je napočil trenutek, ko bomo Evropejci odločili o tem, v katero smer se bo v prihodnje razvijala naša skupna domovina. Bo Evropska unija jutrišnjega dne bolj prijazna delavcem ali podjetnikom, bo znala usklajevati med interesi enih in drugih, se bo učinkovito spopadla z okoljskimi izzivi, se bo znala zoperstaviti tistim, ki ogrožajo njene temeljne vrednote ...? Odgovor na ta in druga vprašanja je v tvojih rokah. Zato ne zamudi priložnosti in oddaj svoj glas na evropskih volitvah.

To lahko storiš že danes, v torek, 21. maja, ko so se v Sloveniji začele predčasne volitve. Te bodo potekale še v sredo in četrtek, volišča pa bodo odprta vsak dan med 7. in 19. uro. Za oddajo glasu ne potrebuješ nič drugega kot nekaj malega časa in osebni dokument, glasovnico pa lahko v tem obdobju izpolniš in oddaš na upravni enoti, kjer imaš prijavljeno stalno prebivališče. Seznam vseh najdeš na tej povezavi.

Sicer pa oddaj svoj glas v nedeljo, 26. maja, na svojem običajnem volišču. A tudi, če te takrat ne bo doma, ni še nič zamujenega. Glasuješ lahko namreč tudi v drugem kraju. Toda pozor: o tem moraš obvestiti okrajno volilno komisijo, kar lahko storiš s pomočjo spletnega obrazca, najpozneje jutri, v sredo, 22. maja, do polnoči!

In ne pozabi: obkrožiš lahko samo eno listo na glasovnici in hkrati, če to želiš, dodeliš preferenčni glas samo enemu kandidatu oziroma kandidatki s te iste liste, tako da obkrožiš številko pred njegovim oziroma njenim imenom.

Tako, zdaj veš vse, odločiti se moraš samo še, komu oddati svoj glas - če se še nisi. Pri tem si lahko pomagaš z ogledom predvolilnih soočenj ali s spletno aplikacijo EUandI2019, ki ti bo na podlagi tvojih stališč, izraženih v vprašalniku, ponudila volilni nasvet.